Ensimmäinen Android-sovellus

Mobiilisovellusten tekeminen on ollut listallani jo vuosia, mutten syystä tai toisesta ole päässyt sen kanssa liikkeelle. Tai en ollut tätä ennen. Kuukausi sitten vihdoin asensin Android Studion ja sain Hello Worldin näkymään puhelimessani.

Tarkoitus alusta asti oli saada sovellus Play-kauppaan asti ja oppia miten homma toimii. Mahdollisimman yksinkertainen sovellus, jonka saa valmiiksi nopeasti. Ehtii niitä sitten iteroida. Sovelluksen rakentaminen oli suoraviivaista kohtuullisen hyvien ohjeiden avulla. Valmistelu ja paketoiminen kauppaa varten vaati enemmän selvittelyä kuin odotin, mutta tämä työmäärä on toki huomattavasti pienempi seuraavalla kerralla.

Mutta siellä se nyt on: NumberVision, eräänlainen visuaalinen aivojumppaharjoitus. Ei kovin kummoinen, mutta jostain sitä pitää aloittaa.

NumberVision Screenshot

Androidia ohjelmoidaan Javalla. Kieli oli minulle tuttu, vaikken sitä useampaan vuoteen ollutkaan koodaillut. Nopeastihan se palasi mieleen. Kieltä sinänsä en hirveästi ole kaivannut, mutta montaa siihen liittyvää asiaa kyllä: hyvä editori, ohjelmakirjastot sekä projektin/riippuvuuksien hallinta.

Android Studio on IntelliJ-johdannainen kehitysympäristö, joka on ilmeisesti syrjäyttämässä, jos ei vielä syrjäyttänyt, Eclipsen Android-keityksessä. Tähän mennessä toiminut loistavasti, ei mitään valittamista. Mitä nyt shortcutit joutuu taas opetella uudestaan. Android-kirjastojen lataaminen, sovelluksen testaaminen ja debuggaus puhelimella ja emulaattoreissa on toiminut pääosin hyvin.

Tein viitisen vuotta sitten pieniä selainsovelluksia GWT:llä (Google Web Toolkit). GWT on/oli myös Google-lähtöinen, Java-pohjainen alusta, ja olin huomaavinani paljon yhtäläisyyksiä. Android-frameworkin kanssa pääsin tosin huomattavasti nopeammin vauhtiin ja koko kuvio tuntui yksinkertaisemmalta. Napit ruutuun graafisella editorilla, klikinkäsittelijät paikoilleen, siirtymät toiminnosta toiseen, done. Pääpiirteittäin siis. Sovelluksen ensimmäiseen versioon käytin toki vain murto-osaa Androidin ominaisuuksista, enkä yhtään ulkopuolista ohjelmakirjastoa Google Play SDK:ta lukuunottamatta.

Projektit pidetään koossa Gradlen avulla, ja hyvin tuntui toimivan buildaukset ainakin pienessä mittakaavassa. Mavenia olen aiemmin käyttänyt Javalla tähän, mutta en ainakaan vielä sitä kaivannut. Muutamia muutoksia HelloWorld-pohjaan, ja perushomma toimi ilman sen syvällisempää Gradle-ymmärrystä.

Kokonaisuudessaan varsin positiiviset tunnelmat ensimmäisen kuukauden jälkeen. Tärkein positiivinen tekijä lienee hyvä IDE-tuki. Se on toistaalta myös pakollinen, sillä käännös/lataus-sykli on hidas. Editori onneksi poimii suuren osan virheistä lennossa.

Tilin luonti Play-kauppaan ja tietojen syöttö oli suht helppoa. Signeeratun sovelluspaketin lähettämisen jälkeen meni jokunen tunti, niin sovellus ilmestyi kauppaan. Ensimmäisenä päivänä tuli yksi lataus. Mitään markkinointiakaan ei tosin tehty, joten tilanne lienee jo kuten verkkosivujenkin kanssa: ei niitä kukaan löydä ellei niistä pidä meteliä. Taitaa sitä kuitenkin ihan töitä joutua tekemään, jos appseilla aikoo elantonsa tienata.

Linkkejä

comments powered by Disqus
2015-05-17