Drizzle.js: Kertaa, tutustu, ajatteluta itseäsi

Läpi elämän jatkuva opiskelu on minulle itsestäänselvyys. Drizzle.js on simppeli selainkättöinen javascript-sovellus, jonka olen tehnyt avukseni siihen.

Drizzle.js screenshot

Kertaaminen

Tein ohjelman alunperin muistiinpanojeni kertausta varten. Opitut asiat tuppaavat unohtumaan melko nopeasti. Erityisesti yksittäisten kurssien kohdalla, kuten moni on varmasti kokenut. Kertaus on opintojen äiti, sanotaan. Jos se kerran on niin tärkeätä, niin voisiko se olla helpompaa?

Kirjoitan käytännöllisesti katsoen kaikki muistiinpanoni tietokoneella mindmap-ohjelmaan. Muutan lopuksi kartan yhdeksi listaksi ja syötän Drizzleen. Ohjelman avulla saan kertautettua muistiinpanoni itselleni satunnaisessa järjestyksessä. Muistijälkien vahvistamisen lisäksi se auttaa oppimisen syventämisessä. Useampi yhtä aikaa näkyvä idea luo uusia mielleyhtymiä käsitteiden välille.

Tutustuminen

Kokemukseni perusteella yksi isoimmista esteistä tekstipohjaisen materiaalin omaksumiselle on termistön outous. Uudet käsitteet eivät tarkoita omassa mielessä mitään, vielä. Uuden kielen opiskelussa tämä korostuu erityisesti: sanan oppiminen vaatii sekä sanan muistamisen sanana (syntaksi) että merkityksen ymmärtämisen (semantiikka), ja nämä ovat kaksi eri asiaa. Jos et usko, niin koita opetella kiinaa. Minä koitin, ja tämä oli yksi ensimmäisistä havainnoistani.

Käytän Drizzleä myös uusiin tekstiaineistoihin tutustumiseen. Leikkaan-liimaan sisällysluettelon, hakemiston tai muun sanalistan ohjelmaan ja katselen sanoja ruudulla. Tämän jälkeen itse tekstin lukeminen tuntuu kevyemmältä, sillä aihe on tutumpi. Minulle on jo muodostunut sisällöstä jonkinlainen alustava kokonaiskuva tai kehikko, johon vastaan tulevat asiat voi liittää.

Ajatteleminen

Huomasin ruudulle pisartelevia ideoita pidempään tuijotellessani yhteisen piirteen sekä kertauttamisella että tutustuttamisella. Mitä pidempään jatkoin, sitä syvemmälle aiheeseen uppouduin ajatuksissani. Sanat alkoivat myös herättää mielessä aivan uusia ideoita ja ajatuksia. Aloin käyttää ohjelmaa yleisenä ajatteluttimena.

Jotkut käyvät lenkillä, toiset katsovat telkkaria. Minä tykkään ajatella. Ja siihen tämä on yksi työkalu. Näyttämällä ruudulla haluamaani aiheeseen liittyviä sanoja ja lauseita saan ohjattua ajatuksiani haluamalleni radalle — tai vaihtoehtoisesti rikottua vanhoja ajattelukaavoja — yhdistämällä asioita järjestelmällisen satunnaisesti.


Kokeile Drizzleä kopioimalla ohjelman tekstikenttään lista tekstiä: yksi sana tai lause per rivi. Ja kerro mitä ajatuksia heräsi. Mihin muuhun sovellusta voisi käyttää?

Linkit

comments powered by Disqus
2014-10-8