Datatiedetaiteilua

Törmäsin juttuun, jossa CERNin LHC-kokeista otetun datan perusteella oli tehty sävellyksiä. Sävellykset esitettiin ihan perinteisin soittimin. Artikkeli herätti kaksi pääajatusta.

Ensiksikin. Datan perusteella tehtävä taide, oli se sitten kuvia tai ääntä, vaatii tietyn määrän teknistä osaamista datan käsittelyn osalta. Käytetyt taidot ja työkalut ovat usein täsmälleen samoja kuin tiedettäkin tehdessä. Datataiteilu valmistaa siis tieteenkin tekemiseen — ja päinvastoin.

Toisaalta, taide ei välttämättä vaadi tieteenkaltaista tarkkuuttaa sisällön puolesta. Sen ei yleensä ole niin väliä puuttuuko sieltä välistä arvoja tai ovatko jotkin mittaukset menneet hieman pieleen. Pääasia, että lopputuloksena on jotain kaunista tai rumaa, minkälaista taiteesta sitten haluaakin. Tämä taas on hyvä uutinen aloittelijan kannalta. Jokainen, jolla on kokemusta erilaisten datasettien kanssa puljailusta tietää, kuinka työlästä alkuvaiheen siivousoperaatiot sekä toisaalta vaativaa perusteltujen johtopäätösten ja mallien tekeminen voi olla. Keventämällä vaatimuksia ja suhtautumalla dataan taiteen — jopa leikin — näkökulmasta, voi oppimispolun tehdä itselleen huomattavasti helpommaksi ja mukavammaksi.

Otetaan esimerkiksi mindmap-kartastoni, joita olen koittanut visualisoida. Materiaali koostuu 10 vuoden ajalta Freemind-ohjelmalla tehdyistä, erillisistä xml-tiedostoista. Karttoja on joitakin satoja, ja ne on yhdistetty toisiinsa linkeillä tiedostojärjestelmäpolun perusteella.

Miellekarttadatan siivoamisessa on paljon ongelmia, mukaanlukien eri ohjelmaversioilla tehdyt kartat ja rikkinäiset linkit. Tarkan mallin rakentaminen on todella työlästä. Mutta. Jos taas otetaankin taidelähtökohta, voidaan mutkia vetää suoraksi. Unohdetaan tarkat id-pohjaiset linkkaukset ja rikkinäiset tiedostopolut ja arvioidaan verkoston rakenne linkkitekstien perusteella. Ei jäädä jumiin yksityiskohtiin, vaan tehdään ensimmäinen iteraatio kevyemmillä vaatimuksilla. Aloitetaan vaikka vain yhdestä kartasta.

Yleinen tapa mallintaa verkko on lista kaikista linkeistä. Mindmappien kohdalla tämä tarkoittaa kaikkia yhteyksiä karttojen sisällä ja niiden välillä. Tämä lista voidaan sitten ladata esimerkiksi Gephiin visuaalista tutkimista varten. Taideasenteella ohjelmaa voi käyttää myös ymmärtämättä ja välittämättä juurikaan verkostoanalyysin teoriasta. Sen kun kliksuttelee nappeja ja vääntelee vipuja. Tuloksena on kivoja kuvia.

Freemind mind map network visualised with Gephi

Eikös se nyt näytä ihan jännältä? Ja vaikkei siitä kovin syvällisiä tieteellisiä johtopäätöksiä tee, voi matkan varrella opittuja taitoja hyödyntää niiden tekemiseen jatkossa. Taide on omiaan herättämään myös mielikuvituksen ja korostamaan tarinankerronan näkökulmaa. Jokainen täplä kuvassa on vastannut jotain ajatusta päässäni sillä hetkellä, kun olen sen ylös kirjannut. Mitä on mahtanut päässä liikkua?

Linkit

  • CERN sonification article - What happens when 7 physicists play music inside the world’s most powerful particle accelerator?
  • Freemind - free mind mapping software
  • Gephi - The Open Graph Viz Platform
comments powered by Disqus
2014-10-3